Zonnebrand-oorzaak is meestal een te lange blootstelling aan de zon

In het geval van een verbranding door de zon, de oorzaak is een straling schade veroorzaakt door UV-licht als gevolg van een te lang verblijf in het (zon)licht. De stralen van de zon bevatten drie verschillende soorten ultraviolette (UV) straling: UV-A, UV-B en UV-C.

In wezen een door de zon veroorzaakt brand alleen door UV-B straling van de golflengte van 280 tot 320 nm. In principe wordt een UV-C straling (250-280 nm), die echter bijna volledig geabsorbeerd door de ozonlaag en een zeer hoge dosis UV-A straling (320-400 nm) kan leiden tot een zonnebrand. In lagere doses, een UV-A straling veroorzaakt een het looien van de huid zonder voorafgaande ontsteking.

In het geval van een verbranding door de zon de bovenste laag van de huid is beschadigd

De menselijke huid bestaat uit drie lagen: op de buiten, ze is afgebakend door de huid van de bovenste (Epidermis), de middelste laag van de lederhuid (de Dermis) en de derde is de hypodermis (Subcutis). Een verbranding door de zon, alleen de Opperhuid is in eerste instantie beschadigd, de bovenste laag van de huid wordt door de UV-straling. Deze schade releases diverse endogene stoffen, de zogenaamde inflammatoire mediatoren zoals Chemokines en prostaglandinen, die de huid veroorzaken binnen een paar uur een ontsteking van de leer.

Sonnenstrahlen

UV-B straling met een golflengte van 280 tot 320 nm zijn meestal de oorzaak voor een zonnebrand

UV-stralen veroorzaken zonnebrand

Door de manier: UV-straling niet kunt zien of voelen, wat maakt ze bijzonder gevaarlijk. Om te weten toch, hoe hoog de straling is, zijn er de zogenaamde UV-Index. Dit is geregeld gemeten en geeft de sterkte van de UV-straling van de zon en de lucht die voldoet aan het oppervlak van de aarde. Deze dikte is gegeven met waarden tussen 0 en 11++. Hoe hoger de waarde, des te groter en gevaarlijker de UV-blootstelling en daarmee het risico van zonnebrand. Uit de waarden van 6 tot en met 7 wordt al gesproken van een hoge UV-blootstelling.

Geef een reactie