Toxoplasmose: oorzaken en Overdracht

Toxoplasmose-oorzaken zijn parasieten, de verwekker is Toxoplasma gondii. De definitieve gastheer van deze parasiet zijn katten, in wiens gut de ziekteverwekker vermenigvuldigt. Toxoplasma gondii is vereist het gebruik van een verdere host, een gastheer om zich te ontwikkelen. Als een gastheer voor tal van zoogdieren, inclusief de mens.

Katten van echtscheiding na een infectie voor maximaal 14 dagen in een bepaalde fase van de ontwikkeling van de parasiet in de ontlasting. Deze zogenaamde oöcysten, volgens een twee – tot vier-dag rijping fase (Sporulatie) besmettelijk. In de bodem, de oöcysten voor maximaal 18 maanden besmettelijk is, rond de 4 °Celsius, zelfs tot vijf jaar. Tussengastheren, zoals koeien of varkens, nemen de ziekteverwekkers uit de bodem of via besmet drinkwater en besmet. De immuunrespons van de gastheer leidt tot het feit dat, vooral in de hersenen en in de skeletspieren en de hartspier, de zogenaamde cysten vormen in welke de besmettelijke stadia van de parasiet (de zogenaamde life stage): In deze capsule-achtige structuren, de parasieten worden beschermd tegen het immuunsysteem en blijven voor vele jaren levensvatbaar.

Beim Menschen hat eine Infektion mit Toxoplasmose verschiedene Ursachen, zum Beispiel durch den Kontakt mit infiziertem Katzenkot (zum Beispiel beim Reinigen der Katzentoilette)

Bij de mens een infectie met toxoplasmose heeft een verscheidenheid van oorzaken, bijvoorbeeld door contact met een besmette Kat de ontlasting (bijvoorbeeld tijdens het Schoonmaken van het kattentoilet)

Bij de mens een infectie met toxoplasmose heeft verschillende oorzaken. De transmissie gebeurt rechtstreeks via de infectieuze oöcysten van katten of via andere ontwikkelingsstadia van de parasiet, die zich in de gastheer.

Er zijn vier routes van de Transmissie van toxoplasmose voor de mens

  • door middel van het voedsel door het verbruik van de cyste-met rauw of onvoldoende gaar vlees, vooral varkensvlees, lamsvlees, wild, vlees
  • door contact met een besmette Kat de ontlasting (bijvoorbeeld bij het Schoonmaken van de kattenbak), besmette aarde (bijvoorbeeld bij het werken in de tuin) en de consumptie van ongewassen sla of groenten
  • tijdens de zwangerschap: infecteert een vrouw tijdens haar zwangerschap voor het eerst met toxoplasmose kan overdragen toxoplasmose pathogeen voor haar ongeboren kind. Hoe vroeger de infectie treedt op in de zwangerschap, hoe ernstiger de schade – tot een miskraam.
  • via besmette bloedtransfusie of orgaandonatie. Dit gebeurt echter zeer zelden.

Geef een reactie