Prostaatkanker – welke behandeling is de vraag?

De diagnose van prostaatkanker, de therapie is afhankelijk van verschillende factoren. Deze zijn:

 • de leeftijd van de patiënt
 • het stadium van de tumor
 • de agressiviteit van de tumor
 • de individuele medische geschiedenis van de patiënt
 • mogelijke begeleidende aandoeningen

In de behandeling van prostaatkanker onderscheiden artsen tussen curatieve curatieve) behandeling (mogelijkheden en de zogenaamde wait-and-zie strategieën. De curatieve methoden van genezing door middel van het volledig verwijderen van de tumor of de vernietiging van de tumor weefsel naar het doel. Deze methoden omvatten:

 • De chirurgische verwijdering van de prostaat (de zogenaamde radicale prostatectomie): wordt alleen gebruikt bij patiënten bij wie de Tumor is nog steeds beperkt tot de prostaat
 • De inwendige bestraling (brachytherapie genoemd) of externe bestraling (zogenaamde percutane bestraling)

Activiteiten

De Patiënt beslist, in overleg met de arts bij de behandeling van prostaatkanker voor de chirurgische verwijdering van de prostaat verwijdert de hele prostaat met de zaadleider en de zaadblaasjes. Er zijn drie manieren om te verwijderen van de prostaat:

 • een huid genaamd de perineale radicale prostatectomie)op de dam (
 • door middel van een incisie in de onderbuik, tussen het schaambeen en navel (de zogenaamde Petro-pubische perineale prostatectomie)
 • een laparoscopie (laparoscopische radicale prostatectomie): de Opera, een duizend via enkele kleine incisies (minimaal invasieve) instrumenten.

Indien nodig, kunt u de arts ook aangrenzende lymfeklieren (Lymfadenectomie) om te onderzoeken, al of niet in tumor cellen. Dit is alleen sectie door middel van de buik of laparoscopie. Het voordeel van chirurgische verwijdering van de prostaat is de Kans om te genezen van de kanker, in het bijzonder in het geval van vroegtijdig gedetecteerde tumoren. Echter, deze behandeling is ook in verband met de mogelijke bijwerkingen. Ongewenste effecten zijn druppelen, bijvoorbeeld Urine (incontinentie), in zeldzame gevallen, er zijn, en erectieproblemen.

Bestraling

Een andere mogelijkheid voor de behandeling van prostaatkanker de bestraling is. De tumor cellen behandeld met bestraling om ze te doden. Tegenwoordig, is het mogelijk dat de straling te gebruiken veel meer gericht op het beschermen van het omliggende, gezonde weefsel. Bestraling met het oog op de kansen van de behandeling en bijwerkingen van de chirurgische verwijdering van de prostaat vergelijkbaar. Er zijn twee opties voor de behandeling: de instraling van buitenaf (percutane therapie) en intern (brachytherapie). De arts herkende de prostaat eerste, met behulp van beeldvormende technieken (bijv. computertomografie) te definieer het gebied dat bestraald wordt.

De straling van buitenaf (percutaan: door de huid) vindt doorgaans plaats over een aantal weken, in individuele sessies (meestal vijf dagen per week) die kan duren voor een paar minuten. In het geval van de bestraling van binnenuit aan het samenbrengen van kleine bronnen van straling in de prostaat (de zogenaamde Zaden), die stralen continu straling over een langere periode (maximaal drie maanden). Ze zijn geplaatst onder narcose in de prostaat en daar blijven. In het geval van de bijwerkingen van de aard en de omvang van de bestraling een rol spelen. Maar ook in deze methode, erectie problemen kunnen optreden. Acute bijwerkingen, d.w.z. degenen die zich voordoen tijdens de behandeling, bijvoorbeeld irritatie van de blaas (Brandend gevoel bij urineren) of darmproblemen (diarree, ontsteking van het darmslijmvlies).

Actieve Surveillance

In het geval van prostaatkanker, kan het mogelijk zijn dat het niet om een onmiddellijke behandeling noodzakelijk is. Dit is, bijvoorbeeld, in het geval van een lage PSA-waarde en een kleine, snel groeiende Tumor werd ontdekt in een vroeg stadium van de zaak. De Tumor wordt dan bewaakt actief (de zogenaamde actieve surveillance). Bijzonder belangrijk is de controle door de arts die regelmatig de PSA-niveau is dan, weefsel monsters onderzocht, tactiele examens en echografie onderzoeken. Vaak zijn de tumoren groeien zo langzaam dat ze klaar moet zijn, onder bepaalde omstandigheden, geen problemen en wordt niet behandeld. Dankzij deze actieve Monitoring kan blijven in de patiënt, dan is een onnodige belasting van een behandeling die slaat.

Hormoon therapie

Als de prostaatkanker is al gevormd uitzaaiingen in de lymfeklieren of bot, patiënten ondergaan de behandeling vaak hormoon therapie, aangezien dit invloed op het hele lichaam. Het doel is om de remming van de vorming van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, want het is voor de groei van de tumor is verantwoordelijk. Op deze manier, de kanker is niet te genezen, maar alleen de groei is gestopt. Een mogelijkheid is de onderdrukking van testosteron productie, hetzij door de toediening van bepaalde geneesmiddelen (chemische castratie met LHRH-analogen) of via een chirurgische procedure waarbij de testikels zijn verwijderd. Als gevolg van het hormoon intrekking, kan leiden tot de volgende bijwerkingen:

 • Verlies van seksuele interesse (verlies van libido)
 • Impotentie
 • Opvliegers
 • Rijden zwakte
 • Spierafbraak
 • Een toename in lichaamsvet
 • Bloedarmoede
 • Het Verlies Van Botmassa (Osteoporose)

Er zijn andere geneesmiddelen die niet remmen de vorming van testosteron, maar het effect op de prostaat of in de tumor cellen te voorkomen. Deze geneesmiddelen hete anti-androgenen. In vergelijking met castratie heeft veel bijwerkingen manier om herfst hier, de meest voorkomende resultaat van een borstvergroting bij mannen (gynaecomastie).

In het geval van een behandeling van prostaatkanker hormoontherapie intrekking vaak gebruikt ter ondersteuning van de therapie van de straling. Het hormoon administratie vindt plaats voor (neoadjuvant hormonale therapie) of tijdens en na de (adjuvante hormonale therapie).

Chemotherapie

Laat een hormoon-of radiotherapie voor prostaatkanker geen effect heeft, wordt meestal gevolgd door chemotherapie. Deze medicatie kan worden gebruikt (de zogenaamde cytostatica) die voorkomen dat de cellen blijven groeien en zo de groei van de tumor te voorkomen. Ze hebben het nadeel dat ze treden ook op gezonde cellen als ze zich verspreiden via de bloedbaan. Van de mucosa en de haarwortel cellen beïnvloed. De Patiënt krijgt de geneesmiddelen in cycli, dat is, hij neemt medicatie alleen op bepaalde dagen, de rest volgt. In deze break, het gezonde lichaam kan herstellen van de cellen. Mogelijke bijwerkingen van chemotherapie, zoals Misselijkheid, braken en haaruitval.

Naast deze vaak gebruikt en aanbevolen methoden van behandeling van prostaatkanker met een lokaal beperkt prostaatcarcinoom verdere procedures waarvan de effectiviteit niet wetenschappelijk bewezen, maar nog steeds voldoende. Deze omvatten het volgende:

 • Hyperthermie: Bij deze behandeling wordt de kanker verwarmd worden de cellen bij 42 °C, om ze te beperken of te doden.
 • Cryotherapie: Dit wordt gebruikt in een gerichte koud om het vernietigen van de kankercellen.
 • HIFU (High intensity focused ultrasound) therapie: Het doel hier is om te vechten tegen de kanker cellen met zeer geconcentreerde ultrasone golven.

Aangezien de werkzaamheid van onderkoeling, cryotherapie en HIFU is niet voldoende bewijs, niet te accepteren verplichte verzekering, de kosten van deze prostaat kanker behandelingen meestal.

Ook in latere stadia van prostaatkanker is nog chirurgische behandeling in stappen, of een gerichte bestraling worden gebruikt. Gerichte radiotherapie wordt vaak in pijn uitzaaiingen die niet reageren op hormonale of chemotherapie, bijvoorbeeld in het bot, met succes. Botmetastasen kunnen ook gebruikt worden met zogenaamde radio-nucliden (radioactief geladen deeltjes) of bisfosfonaten te behandelen. De Patiënt krijgt radionucliden keer ingespoten; ze treden op door het hele lichaam, met name in de botten en de pijn verlichten. Het effect duurt ongeveer twee tot vier maanden, maar het kan beschadiging van het beenmerg en de vorming van bloed. Bisfosfonaat medicatie gebruikt voor het verlies van botmassa (osteoporose) en botresorptie remmen. In het geval van prostaatkanker, kan stabiliseren de pijn verlichten en helpen de botten botbreuken voorkomen.

Geef een reactie