Minder antibiotica in voedsel

Fleisch mit Bioland- oder Neuland-Siegel ist weniger mit Antibiotika belastet
Vlees met een organische of Neuland label is minder geladen met antibiotica, ongeveer 70 procent van de Duitsers bang zijn voor antibiotica bij het eten. Een recent onderzoek door de Federal Institute for risk assessment (BfR).

Voor hen is de BfR Voorzitter Professor Andreas Hensel is een goed bericht: antibiotica resistente bacteriën in de voedselketen, niet meer te nemen. De negatieve Trend van de afgelopen jaren dus blijft! Het positieve bericht dat hij verzonden naar het Congres: antimicrobiële resistentie in de voedselketen, het Instituut op 2. en 3. November in Berlijn, georganiseerd.

Antibiotica-resistente ziektekiemen door middel van veeteelt

Een lange tijd leek het onmogelijk om te stoppen met de ontwikkeling van nieuwe, resistente kiemen. Een belangrijke reden voor: In Europa elk jaar gebruikt voor diverse 1000 ‘ s van ton van antibiotica als voorzorgsmaatregel in de veehouderij. Dit is louter preventieve redenen, zegt de Tandarts Prof. dr. Franz Daschner. De praktijk zich vooral in de bio-industrie, omdat er ziekten zich sneller. Dat is de reden waarom de dieren die via het drinken van water met antibiotica behandeld zijn, zelfs als ze ziek zijn. Het resultaat is een eend bacteriën zijn resistent. Want: als je aan de antibiotica veroorzaakt resistente bacteriën, zei Daschner. Is het geslacht van een dier dat draagt deze bacteriën, kunnen bacteriën hun weg vinden naar de platen van de mensen.

Dit is precies waar een positieve verandering kan worden gezien in de laatste paar jaar, dierenartsen voorgeschreven in Duitsland sinds 2011 veel minder antibiotica. In 2011 waren er 1706 ton. Drie jaar later is het nummer 1238 afgenomen, een daling van bijna 30 procent.

Welke acties hebben geleid tot deze verandering, niet de kenners weten tot op heden echter. Nu is het belangrijk om de oorzaken voor deze bemoedigende eerste resultaten en verdere maatregelen te treffen, zegt BfR President Hensel. Is: Het zal een lange tijd duren, tot het vlees is vrij van antibiotica-resistente bacteriën.

Eenvoudige Hygiëne-Tips

Tot dan moeten de consumenten om zichzelf te beschermen. Hygiëne-expert Daschner adviseert: De juiste hygiëne in de keuken, vooral bij het hanteren van rauw vlees, was de handen grondig met zeep. Snijplanken, messen en pannen schoon in de vaatwasser. Het is ook belangrijk dat het vlees door goed gekookt, de ziektekiemen. En wat ook beschermt: Kopen van vlees dat is geproduceerd met toegevoegde hormonen of antibiotica. Bijvoorbeeld, organische of maagd.

Hamburg-harburg, 3. In November

Geef een reactie