Diclofenac – bijwerkingen zijn mogelijk

Diclofenac wordt zeer vaak gebruikt bij pijn en Ontsteking. Daarom is de werkzame stof Diclofenac ziekte is ook bijzonder geschikt voor de behandeling van chronische gezamenlijke zoals bijvoorbeeld reuma of sport-verwondingen (kneuzingen, verstuikingen of verrekkingen).

Zelfs als het actieve geneesmiddel goed verdragen wordt in de meeste goed, natuurlijk, voor sommige mensen, het nemen van Diclofenac, vooral bij langdurig gebruik, bijwerkingen optreden.

De volgende bijwerkingen moeten in aanmerking worden genomen, dat de dosis is meestal afhankelijk en verschillend voor elke persoon. In het bijzonder, het risico voor het Optreden van gastro-intestinale bloeding (zweren, mucosale afwijkingen, maag slijmvlies ontsteking) is afhankelijk van de dosis bereik en de duur van de toepassing.

Welke bijwerkingen optreden met Diclofenac meestal?

Het meest voorkomen bij patiënten die Diclofenac bijwerkingen, wanneer het geneesmiddel oraal wordt ingenomen. De meest frequent waargenomen bijwerkingen van invloed op het spijsverteringskanaal. Deze omvatten Misselijkheid, braken, diarree (diarree), ongemak in de bovenbuik (dyspepsie), buikpijn, winderigheid, verlies van eetlust.

Frau mit Bauchschmerzen

Onder de meest voorkomende bijwerkingen met de inname van de werkzame stof Diclofenac buikpijn en Misselijkheid

De volgende bijwerkingen voorkomen terwijl het nemen van Diclofenac:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Jeuk
 • Teer stoel (opmerking van gastro-intestinale bloedingen)
 • Maag-darmstelsel maagzweer (met of zonder bloeding of perforatie)
 • Huiduitslag

Meer zelden, de volgende bijwerkingen voorkomen terwijl het nemen van Diclofenac:

 • Aandoeningen van de vorming van bloed (te weinig rode bloedplaatjes, witte lage bloedplaatjes, bloedarmoede)
 • Psychiatrische Stoornissen (Desoriëntatie, Depressie, Slaapstoornissen, Perceptie Stoornis)
 • Aandoening van het zenuwstelsel (gevoelsstoornissen, geheugenstoornis, krampen, angst, Beven, hersenvliesontsteking, smaak stoornissen, beroerte)
 • Aandoeningen van de zintuigen (visusstoornissen, wazig zien, dubbelzien, oorsuizen, gehoorverlies)
 • Hart-En Vaatziekten (Hartkloppingen, Pijn Op De Borst, Hart-En Spierzwakte, Hartaanval)
 • Ziekten van de lever en gal (ontsteking van de lever, geelzucht, Lever dysfunctie, plotselinge ontsteking van de lever)
 • Ziekten van de nieren en urinewegen (Acuut nierfalen, verkleuring van de urine, de scheiding van eiwitten in de urine, schade aan de nieren)

De Patiënt reageert op het medicijn Diclofenac allergisch, dan is dit te wijten is aan zwelling van het gezicht, vernauwing van de Luchtwegen als gevolg van zwelling van de tong en het strottenhoofd, evenals kortademigheid of een Astma-aanval is merkbaar. Onder de inname van Diclofenac kan optreden bij mensen overgevoelig zijn voor de actieve stof, zelfs Astma-aanvallen, zelfs als de personen anders last van Astma. Hooikoorts patiënten die tot de risicogroep behoren, zoals personen die lijden aan neurodermitis.

In het geval van het externe gebruik van het geneesmiddel werkzame stof, bijvoorbeeld in de vorm zalf of als werkzame stof patch kan huiduitslag, jeuk, huid of roodheid optreden als bijwerkingen.

De werkzame stof wordt ingespoten op de plaats van injectie, een branderig gevoel optreden.

Hautausschlag auf Handrücken

In het geval van het externe gebruik van de geneeskrachtige stof Diclofenac, bijvoorbeeld door middel van zalfjes en crèmes die kunnen optreden als bijwerking van de huid, huiduitslag en jeuk

Wanneer geneesmiddelen worden met Diclofenac is niet genomen?

Op het innemen van het geneesmiddel werkzame stof Diclofenac moet worden vermeden,

 • als u overgevoelig (allergisch) zijn voor de werkzame stof, Diclofenac of andere pijn, ontstekingen en reuma betekent
 • in het geval van onverklaarde Bloed – vormende en bloedstolling stoornissen
 • in het geval van bestaande of in het verleden herhaaldelijk is opgetreden maag/twaalfvingerige (maag) zweren of bloeden
 • in het geval van gastro-intestinale bloeding of doorbraak (Perforatie) in de geschiedenis in verband met een eerdere behandeling met niet-steroïde anti-inflammatoire Drugs/anti-inflammatoire Geneesmiddelen (nsaid ‘ s)
 • in het geval van een hersenbloeding of andere actieve bloeding
 • in het geval van ernstige nier-of leverinsufficiëntie
 • in het geval van ernstige hart-spierzwakte (hartfalen)
 • in de laatste drie maanden van de zwangerschap

Gels of crèmes en zalven bevatten het werkzame bestanddeel, kan alleen worden gebruikt op de ongeschonden huid.

Het werkzame bestanddeel, Diclofenac mag niet worden tegelijkertijd met andere actieve ingrediënten uit de groep van niet-steroïdale anti-inflammatoire Geneesmiddelen (nsaid ‘ s) zoals Ibuprofen of aspirine, genomen als potentieel ernstige interactie kunnen voorkomen.

Wanneer interacties Diclofenac?

Het effect van de volgende genoemde medicinale producten of groepen van producten kan worden beïnvloed door gelijktijdige behandeling met de werkzame stof Diclofenac.

Door het gelijktijdig gebruik van Diclofenac met Digoxine (gebruikt voor het versterken van het Hart), Fenytoïne (gebruikt voor de behandeling van convulsies) of Lithium (gebruikt voor de behandeling van mentale aandoeningen), kan worden versterkt het effect van de drug in het bloed.

Ook het risico van bijwerkingen in het maag-darmkanaal bij het gelijktijdig toegediende met glucocorticoïden of andere anti – inflammatoire en pijnstillende stoffen uit de groep van nsaid ‘ s sterk toeneemt. Ook het risico voor gastro-intestinale bloeding is verhoogd bij gelijktijdige inname van plaatjesaggregatie-remmers, zoals aspirine en bepaalde antidepressiva (selectieve Serotonine re-uptake-remmers/SSRI ‘ s) onder de gelijktijdige inname van Diclofenac.

 • De ongewenste (nier-schadelijk) effect van cyclosporine is versterkt met Diclofenac.
 • Door Diclofenac bij gelijktijdige toediening met chinolon kan optreden antibiotica vaker kramp.
 • Het effect van het antistollingsmiddel geneesmiddelen zoals Warfarine wordt versterkt.
 • Het effect van diuretica en antihypertensiva wordt verminderd door Diclofenac.
 • Ook het effect van ACE-wordt verminderd door remmers. Daarnaast wordt het risico voor het Optreden van nierinsufficiëntie kan worden verhoogd.

Prof. Dr. Hartmut Göbel

Deskundige, Prof. Dr. Göbel: tabletten bevatten de werkzame stof Diclofenac moet altijd met een grote slok water, maar niet samen met de maaltijden.

Verhoogd risico van bloeding door Diclofenac?

Hoewel klinische onderzoeken geven geen indicatie dat Diclofenac de werking van de bloedstolling beïnvloed-inflammatoire middelen, zijn geïsoleerde meldingen van een verhoogd risico van bloeding bij gelijktijdig gebruik van Diclofenac en anticoagulantia agenten. Daarom is het aanbevolen voor het controleren van deze patiënten zorgvuldig.

Klinische studies hebben aangetoond dat Diclofenac kan worden gecombineerd met de bloed-glucose-verlagende middelen (antidiabetica) toegediend, zonder beïnvloeding van hun klinisch effect. Soms, echter, werd gemeld bloedsuiker verlagen of het verhogen van de reacties na toediening van Diclofenac, die nopen tot een aanpassing van de dosering van de bloed-glucose-verlagende Agent nodig. Daarom is een controle van het bloed aanbevolen wordt tijdens gelijktijdige behandeling met suiker niveaus.

Geneesmiddelen met Probenecid of Sulfinpyrazone (gebruikt voor de behandeling van jicht) kan vertraging van de uitscheiding van Diclofenac.

Belangrijk om te weten: het innemen van Het geneesmiddel bij de maaltijd vermindert de absorptie van Diclofenac. Het wordt daarom niet aanbevolen om de Tabletten te nemen, of onmiddellijk na de maaltijd.

Tijdens de toepassing van de drug, je drinkt geen alcohol, omdat de werkzame stof Diclofenac wordt ook verminderd in alcohol door de lever.

Geef een reactie