Wat is een latente hypothyreoïdie?

Schilddrüsenuntersuchung
Een latente hypothyreoïdie is vaak te wijten aan een gebrek aan symptomen niet erkanntDie latente hypothyreoïdie is een mild hypothyreoïdie. Wat zijn de symptomen en wanneer behandeling nodig is…

Een latente hypothyreoïdie wordt vaak aangeduid als verborgen hypothyreoïdie, want het is niet opgemerkt door degenen die Getroffen zijn . Als u alleen een bepaalde bloed-waarde wordt verhoogd – de zogenaamde niveaus van TSH (Schildklier-stimulerend hormoon). De TSH wordt geproduceerd in de hypofyse en de schildklier stimuleert tot het produceren van hormonen. De belangrijkste schildklier hormoon thyroxine. Er zijn zeer veel van het lichaam regelt processen en houdt de stofwisseling in balans. Als er te weinig Thyroxine wordt geproduceerd, kan optreden als gevolg van verschillende gezondheidsproblemen. De symptomen zijn talrijk en gevarieerd: haarverlies, vermoeidheid en gewichtstoename zijn de meest voorkomende. Terwijl het ontbreekt aan het lichaam van deze verschillende (manifest), de werking van de schildklier hormonen, zijn gevormd in de latente hypothyreoïdie voldoende schildklierhormonen. Met andere woorden: De schildklierhormonen T3 en T4 in het normale bereik.

Hoe wordt een latente hypothyreoïdie?

Verhoogde TSH-waarden gevonden worden altijd in de context van een bloed test. Dit is het geval, worden uitgevoerd in twee Proeven met een interval van twee tot drie maanden. Aangezien de waarden in de tijd kan fluctueren in de loop van dat is verwijderd uit het bloed, respectievelijk, op hetzelfde moment. Een waarde van ongeveer 5 Milli-eenheden per Liter (mU/L) wordt gezien door experts als een verhoogt.

Licht verhoogde TSH-waarden, die kenmerkend zijn voor latente hypothyreoïdie, vormen geen gevaar voor de volksgezondheid. Soms zijn ze in een verhoogde slechts tijdelijk, zoals na een fysieke inspanning. Vooral bij kinderen en jonge mensen de waarden stabiliseren, meestal. Daarnaast is de TSH-waarde is niet een duidelijke indicator van een schildklier storing, omdat vele factoren (bijvoorbeeld ziekten van de hypofyse, Jodbelastungen, vasten, cortisone) invloed op hem. Verder onderzoek naar methoden, zoals echografie en scintigrafie kan zorgen voor de diagnose.

Hoe wordt een latente hypothyreoïdie?

Een latente hypothyreoïdie loopt, afhankelijk van het bedrag van de TSH-waarde is verschillend. Bij mensen met een licht verhoogde TSH-waarde tussen de 5 en 10 mU/L, de waarden weer normaal vaak. Individuen met meer verhoogde waarden boven de 15 mU/L te ontwikkelen, door contrast, vaak al binnen een paar maanden of jaren, een uitgesproken hypothyreoïdie met klachten.

Moet worden behandeld in een latente hypothyreoïdie?

Het Instituut voor efficiency in de gezondheidszorg (IQWiG) geeft aan dat er een therapie wordt in een latente hypothyreoïdie. Dus je moet licht en matig verhoogde TSH waarden, niet (onmiddellijk behandeld). Sommige mensen nooit het ontwikkelen van manifeste hypothyreoïdie.

De behandeling is echter noodzakelijk als de waarde is aanzienlijk toegenomen en ook andere factoren een rol spelen, bijvoorbeeld als de betrokkene heeft een verhoogd risico voor hart-en vaatziekten.

© door wat wordt uitgezonden

Geef een reactie