Prostaatkanker diagnose: De belangrijke rol van vroege opsporing

Een bijzonder belangrijke rol in de strijd tegen prostaat-kanker, vroege opsporing speelt. Met de vroegtijdige opsporing van prostaatkanker kan niet worden voorkomen, maar het is gebruikt voor het detecteren van de ziekte vroeg, voordat het ongemak.

De arts voor prostaat kanker zorgt voor een vroegtijdige diagnose is de kans groter dat hij kan worden behandeld en genezen voordat het wordt levensgevaarlijk zijn. Sinds prostaat kanker pas in een vergevorderd stadium van de klachten, is het belangrijker om te gaan regelmatig naar de vroege opsporing onderzoek.

Bei der digitalen Untersuchung ertastet der Arzt die Prostata

In het geval van de digitale rectale onderzoek van de arts voelt de prostaat via de Anus met de Vinger

De wettelijke ziekenfondsen te bieden heeft elk mens een leeftijd van 45 jaar, eenmaal per jaar, een studie over de screening op prostaatkanker. Om dit te doen, raadpleeg dan een uroloog – een arts die gespecialiseerd is in ziekten van de geslachtsorganen van de man. Aan het begin van een gedetailleerd gesprek met de arts over uw medische voorgeschiedenis (anamnese). Onderwerpen van de huidige klachten, eerdere ziekten, of u medicijnen gebruikt en in het geval van prostaat kanker, een ziekte in de Familie. Daarna een tactiele onderzoek van de prostaat, een zogenaamde digitale rectale onderzoek (DRE). In dit onderzoek de uroloog monsters van de prostaat door de endeldarm. Dit onderzoek duurt niet lang en de pijn is meestal gratis. De arts beoordeelt de prostaat in termen van:

 • Grootte
 • Formulier
 • Textuur (Consistentie)
 • Verharding
 • Druk pijn
 • Vloeiende bewegingen

Illustration: links eine gesunde Prostata, rechts Prostatakrebs

Aan de linkerkant zie je de gezonde prostaat, in de foto aan de rechterkant is een prostaatkanker is weergegeven

Met de tactiele onderzoek alleen de arts kan een definitieve diagnose. Het vermoeden van prostaatkanker de prostaat examen de uroloog kan het uitvoeren van verdere diagnose van de zogeheten PSA-Test. Dit is een bloedtest. PSA staat voor prostaat-specifiek Antigeen, een eiwit, de enige van de prostaat. Een verhoogde PSA-waarde wijst op een verandering in de prostaat. Bij kanker van het weefsel, de PSA is geconcentreerd tot tien keer hoger dan in een normaal, gezond weefsel. Een hogere waarde kan echter ook ontstaan in het geval van een goedaardige vergroting van de prostaat of een ontsteking van de prostaat en duidt niet per se een vorm van kanker. De concentratie van PSA in het bloed wordt uitgedrukt in nanogram per Milliliter (ng/ml). Wat belangrijk is, is hoe de waarden evolueren met de tijd, omdat een enkele meting is weinig zinvol zijn. Daarom wordt de onderstaande procedure aanbevolen:

 • Een PSA-waarde van 2 ng/mg dient te worden gecontroleerd om de twee jaar.
 • Een PSA-waarde tussen 2 en 4 ng/ml moeten jaarlijks worden gecontroleerd.

De PSA-waarde in de eerste vroege detectie van ongeveer 4 ng/ml, en dit wordt bevestigd door een re-meting of stijgt de waarde over een langere periode van tijd, kunt zien dat de arts voor verdere diagnose, een steekproef van weefsel (biopsie). Alleen deze methode kan een definitieve zekerheid van de diagnose van prostaatkanker te bevestigen kanker, of uit te sluiten. In het geval van de zogenaamde prostaat biopsie, de uroloog verwijdert met een holle naald via de onderbuik, meerdere, normaal gesproken ten minste twaalf weefselmonsters van de prostaat. Met behulp van echografie, de arts controleert de juiste Positie van de naald. Deze studie is een veilige procedure en vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving en de toediening van antibiotica, om te voorkomen dat een infectie met darmbacteriën. In het laboratorium wordt vervolgens onderzocht in het weefsel monsters van tumor cellen. Van tumorweefsel te tonen, is in de geneeskunde een positief resultaat van de spraak. Met behulp van de zogenaamde TRANS-rectale echo-onderzoek (TRUS), welke wordt gebruikt in de biopsie, uw uroloog het ook de uitbreiding van de tumor buiten de prostaat.

De diagnose van prostaatkanker wordt dan gevolgd door nader onderzoek om te bepalen hoe ver de Tumor zich heeft verspreid, en tot een volgende therapie beter te plannen. Hier worden de volgende onderzoeken zijn:

 • Met behulp van een magnetic resonance imaging (MRI), nucleaire spin tomografie of computer tomografie (CT) de arts-sectionele beelden van het lichaam. Ze bieden een gedetailleerde, ruimtelijke weergave van het te onderzoeken lichaamsgebied. De resultaten zijn bruikbaar voor de planning van de OPERATIE.
 • In het geval van de zogenaamde skeletscintigrafie, de arts injecteert de patiënt met een zwakke radioactieve stof, die accumuleert vooral in kanker van de botten. Met deze procedure, zal de arts bepalen of de Tumor heeft invloed op de been.

Voordat de therapie van prostaatkanker begint, is toegewezen aan de Tumor is een stadium van de ziekte (Staging). De classificatie hangt af van verschillende criteria:

 • De omvang van de tumor
 • Geïnfecteerde lymfeklieren?
 • Heeft zich de Tumor in andere organen?

Vervolgens wordt de Tumor is verdeeld in verschillende categorieën, en uw arts kan trekken deze gevolgtrekking op de agressiviteit van de tumor, het type vakje van de kanker of de progressie van de ziekte. Al deze maatregelen dragen bij aan de optimale behandeling van prostaatkanker.

Geef een reactie