Nagelbed ontsteking

Een spijker bed de ontsteking kan plotseling (acuut) optreden of een lange tijd, dat is chronisch. Oorzaak infectie met bepaalde bacteriën. Om te voorkomen dat schade aan de nagel bed of zelfs op de gewrichten en de botten van de aangedane vinger of teen, moet behandeld worden met een spijker bed de ontsteking altijd voldoende.

Wat is een spijker bed ontsteking?

In het geval van een nagelbed ontsteking een ontsteking van het nagelbed op de Vinger veroorzaakt door infectie met bacteriën, schimmels of meer zelden door virussen of nagels. Medisch aangeduid als paronychia. Het nagelbed ontsteking is een van de zogenaamde Panaritien, de ontsteking van de vingers of tenen. Afhankelijk van hoe deze infecties verspreiden en wat zijn de gebieden en weefsels worden aangetast, worden onderscheiden van de verschillende vormen van Panaritien:

Medische vormen van de vingers en de tenen ontsteking

  • Fijt cutaneum – alleen de oppervlakte van de huid is ontstoken
  • Fijt subcutaneum – het onderhuidse weefsel ontstoken is
  • Fijt paraunguale nagelbed ontsteking
  • Fijt subungual ontsteking van het nagelbed en Nagelfalzes
  • Fijt tendinosum – ontsteking zich uitbreidt naar de Pees
  • Fijt articulare – ontsteking zich uitbreidt naar de gewrichten
  • Fijt ossale ontsteking zich uitbreidt tot op het bot

Nagelbettentzündung

Ingegroeide teen nagel met nagelbed ontsteking

Vinger – of teennagels zijn gemaakt van een transparante nagel plaat, de zichtbare werkelijke nagel. Dit wordt geproduceerd door de zogenaamde nagelmatrix en duwt je groei in een longitudinale groeven nagelbed naar voren. De vingers van de buitenste gedeelte van de nagelmatrix, de Lunula lijkt te worden door de nagel, in de Vorm van een halve maan van de wit. Het binnenste deel van de nagelmatrix strekt zich uit van onder de nagel te vouwen. Dit beperkt ook de zijkanten van de nagel plaat, waar hij bekend is als de Paronychium. De Overgang tussen de spijker vouw-en nagel plaat is de nagel cuticula (schubbenlaag, Eponychium).

Een acute nagelbed ontsteking duurt meestal ongeveer een week en is vaak alleen. Echter, zij kan zich verspreiden naar de diepere lagen van het weefsel, of chronisch zijn. De ontsteking niet wordt behandeld, kan optreden op lange termijn schade aan de nagel, botten en gewrichten.

Het nagelbed ontsteking is de meest voorkomende infectie van de vingers. Vrouwen worden vaker getroffen, waarschijnlijk omdat ze de neiging te worden veroorzaakt door een manicure of pedicure vaker overtredingen op het gebied van de nagels.

Geef een reactie