Kan geluid maken depressief?

Frau hält sich die Ohren zu
Lawaai is niet alleen vermoeiend, maar kan op lange termijn schade aan onze Psyche.Het geluid is op de geest. Een studie heeft nu onderzocht of chronische ruis kan zelfs leiden tot depressie.

Dat chronische blootstelling aan lawaai heeft een negatieve invloed op onze gezondheid is bekend. Bijvoorbeeld, studies hebben aangetoond dat lawaai kan leiden tot slaapstoornissen, hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk en migraine. Een studie heeft nu onderzocht wat chronische ruis met onze Psyche.

Prof. dr. Manfred zakje van de kliniek voor Psychosomatische geneeskunde en psychotherapie aan het Universitair ziekenhuis van Mainz, de Respondent en zijn Team van de 15.000 deelnemers aan de blootstelling aan lawaai en mentale Constitutie. Een totaal van 27,8 procent van de deelnemers werden beïnvloed, meer dan één op de vier mensen in de Regio, sterk en extreem lawaai. Uit de interviews blijkt dat de deelnemers waren bijzonder hard geraakt door lawaai van vliegtuigen, luid verkeer en luidruchtige buren. In de verdere evaluatie, vonden de onderzoekers dat in het geval van zeer sterke blootstelling aan lawaai, ziekten, zoals depressie en angststoornissen bijna twee keer zo vaak opgetreden.

Het waargenomen geluid is een oorzaak of gevolg van de depressie?

De auteurs wijzen er echter op, dat is niet precies bepaald, of het geluid is oorzaak of gevolg van een psychische aandoening. Het is denkbaar, vertelt Prof. Dr. Manfred Beutel, dat lawaai Stress, die leidt tot Depressie en angst. Maar het is ook mogelijk dat Depressie en angst leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor Geluid. Of dat een sterke ruis verergert een mentale ziekte.

De bevindingen benadrukken echter dat de geluidshinder is een wijdverspreid en ernstig gezondheidsprobleem is opgemerkt in het wetenschappelijke als in het publieke debat. Psychische stoornissen werden nu niet alleen de meest voorkomende ziekten, ze zijn ook een belangrijke factor in de zieke dagen en vervroegde pensioneringen.

Patiënten die lijden aan acute Depressie of angststoornis kan proberen als een begeleidende therapeutische maatregel om te gaan naar een rustige, ontspannende plaatsen. Tools zoals noise-cancelling hoofdtelefoon of de oordopjes kunnen handig zijn. Op de lange termijn, het kan de moeite waard zijn in het geval van sterke ruis, investeren in geluid isolerende venster of zelfs naar de plaats van verblijf.

© door wat wordt uitgezonden

Hamburg-harburg, 02. Juni

Geef een reactie