Hematoom (Blauwe Plek)

Een hematoom, kneuzing of blauwe plek genoemd, ontstaat vaak als gevolg van een aanrijding, val of kneuzing. Hier bloedvaten in het omliggende weefsel of orgaan optreedt van de benadeelde bloed grotten en verzamelen. Blauwe plekken vaak pijnlijk, meestal, maar ongevaarlijk en van zichzelf.

Wat zijn hematomen?

In het geval van een hematoom het bloed ontsnapt uit de benadeelde schepen, die zich ophopen in de omliggende weefsels of holtes in het lichaam, zoals de gewrichten. De ophoping van bloed onder de huid, het getroffen gebied door het bloed van het donker dus, een hematoom wordt in de volksmond aangeduid als de blauwe plek of kneuzing.

Hematomen zich snel, meestal door middel van een eenvoudige, sterke impact tegen een rand of een snuifje. De huid is niet gewond vaak, echter, de onderliggende bloedvaten beschadigen. Afhankelijk van waar in het weefsel, een hematoom is, of waar het bloed zich ophoopt, verschillende artsen verschillende vormen van een bloed-effusie.

Vormen van hematoom

  • Hematoom direct onder de huid worden genoemd onderhuidse hematoom.
  • Hematomen in het spierweefsel hot intramusculaire hematomen.
  • Bloedingen in het periost bekend als het blauwe plekken.
  • Een bloeduitstorting onder een Vinger – of teennagel is wel een subunguales hematoom.
  • Een hematoom in een joint-aanduiding van een arts als een Hemarthrosis.
  • Een kneuzing in de borstholte (pleurale ruimte) wordt aangeduid als hemothorax.

Bovendien, hematomen kan ook optreden in het hoofd gebied. Deze arts tussen de zogenaamde epidurale hematoom en subdurale hematoom verschillen. Het epidurale hematoom is een bloeduitstorting tussen de botten van de schedel en het buitenste hersenvlies (Dura mater), subdurale bloedingen zijn bloedingen van de huid tussen de buitenzijde van de hersenen en de zachte hersenvliezen, een bindweefsel laag in de schedel.

Hematomen zijn pijnlijk

Hämatome können schmerzhaft sein, die meisten Blutergüsse sind aber harmlos

Hematomen kan pijnlijk zijn, de meerderheid van de blauwe plekken zijn onschadelijk. Bloedingen treden zeer snel op. Meestal rijke, een eenvoudige, sterke impact tegen een rand of door een snuifje

Hematomen kan pijnlijk zijn, de meerderheid van de blauwe plekken zijn onschadelijk. Afhankelijk van de leeftijd van de blauwe plekken, het hematoom verandert van kleur en de typische verkleuringen van een blauwe plek. De dichter van het hematoom bevindt zich op de oppervlakte van de huid, het meer zichtbaar is. Een kneuzing van de behoeften in de meerderheid van de gevallen, geen speciale behandeling: Na een paar dagen, op de laatste na drie weken verdwijnt hij weer. Kritische bloed uitstortingen in lichaamsholten (schedel, borstholte, buikholte), omdat ze de druk op de interne organen, of het oog en hun functie beperken.

Wanneer hematomen zijn levensgevaarlijk

Mensen, bloedverdunnende medicijnen, of stollingsstoornissen, moeten dezelfde zijn voor een kneuzing vooral voorzichtig. Een hematoom kan leiden tot gevaarlijke bloedingen, het leven kan zelfs gevaarlijk zijn. Vrouwen en ouderen zijn kwetsbaarder om een hematoom, omdat hun huid is dunner.

Geef een reactie