Een vergrote prostaat – wat is de diagnose?

Er is een vermoeden van een vergrote prostaat bestaat uit een uitgebreid gesprek met de arts over de klachten en de medische voorgeschiedenis van de Betrokken persoon voor de diagnose (medische geschiedenis).

De arts meestal vragen over bestaande ziekten, medicatie, en de gewoonten van de patiënt tijdens het plassen met eventuele klachten of de frequentie van het plassen, dag en nacht. Eventueel een vragenlijst moet worden ingevuld, zoals, bijvoorbeeld, de Internationale Prostaat Symptoom Score, korte IPSS. Deze bestaat uit zeven vragen, waarbij de Patiënt is een beoordeling van de typische symptomen van een goedaardige prostaat vergroting op een schaal van nul tot vijf punten, evenals een vraag over de kwaliteit van het leven. Met de waarden van de Tests de arts patiënten met milde symptomen (IPSS-1 – 7) van de patiënten met agenten kunnen onderscheiden ernstige (IPSS tussen de 8 en 19) of ernstige symptomen (IPSS 20-35).

Mann beim Arzt

Voor een vergrote prostaat en de diagnose van de arts meestal vragen over bestaande ziekten, medicatie, en de gewoonten van de patiënt in het water

Prostaatvergroting: diagnose door lichamelijk onderzoek

In het geval van verdenking van een vergrote prostaat, de dokter zou normaal gesproken ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hij is het gevoel van de grootte, de vorm en de mogelijke verharding van de prostaat met een Vinger in de het rectum (digitaal rectaal onderzoek, DRE). Deze prostaat onderzoek kan helpen om te beoordelen onregelmatigheden en veranderingen in de grootte van de oriëntatie. Er is een verdenking op een tumor, kan de arts bovendien een steekproef van weefsel (biopsie).

vergrößerte Prostata

Aan de linkerkant is een normale prostaat, aan de rechterkant, een vergrote prostaat, wat kan leiden tot een vernauwing van de plasbuis

Laboratorium tests voor prostaatvergroting-diagnose

In de aanvullende laboratoriumonderzoek van bloed en urine kan worden geanalyseerd. De urine van de studie is het identificeren van mogelijke infecties van de urinewegen. Een bloedtest helpt om andere ziekten als oorzaken van uitsluiten. In het bloed, de waarde van de zogenaamde prostaat-specifiek antigen (PSA) wordt bepaald. Dit molecuul is gevormd in de prostaat. De waarde in het bloed kan helpen bij het onderscheid tussen goedaardige van een kwaadaardige vergroting van de prostaat. De PSA-waarde alleen is niet zinvol genoeg, en laat geen conclusie op prostaatkanker. De bepaling wordt meestal gecombineerd met de digitale rectale onderzoek.

Uroloog bevestigd prostaatvergroting-diagnose

Verdere, specifieke prostaat tests een uroloog zal niet normaal. Dus, bijvoorbeeld, ultrageluid (echografie). Met deze kan de arts bepalen van de prostaat in omvang en in dezelfde tijd, de nieren en de blaas te onderzoeken. Hij kan bepalen hoeveel de resterende urine na het plassen is nog steeds in de ballon blijft.

Met een urine-stroom meting (Uroflowmetry) te bepalen van de maximale urine-flow. De kracht en snelheid van de urine straal gemeten wordt dus bepaald hoeveel van de uitstroom van urine wordt belemmerd.

Geef een reactie