Droogheid van de mond

De mond voelt droog, uw tong kleeft aan het gehemelte zijn de typische symptomen van een droge mond, het speeksel productie is beperkt. In de meeste gevallen wordt veroorzaakt door het inslikken van de verschillende drugs of optreedt als bijwerking van Chemo – of radiotherapie.

Wat is droge mond?

Een droge mond, medisch xerostomie, afhankelijk van de subjectieve gevoel, veroorzaakt door een droge mond slijmvlies. Meestal droge mond is een verminderde productie van speeksel.

Het speeksel van de kleding in de gezonde toestand, alle oppervlakken van de mondholte met een 0,1 mm dikke Folie. Hij speelt een belangrijke rol voor de bescherming van de mondholte en de keel, en verzorgt het onderhoud van het ecologisch evenwicht in de mondholte. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat ziekteverwekkers slijmvliezen voortdurend van het oppervlak van de Mond en de tanden en opname door de mond. Het speeksel kan zich de ziekteverwekkers vrij in de mondholte, die verhoogt bijvoorbeeld het risico van cariës.

Mundtrockenheit durch Medikamente

Voor een droge mond de meest voorkomende oorzaak is de inname van zogenaamde xerogener drugs, die verminderen de productie van speeksel

Wordt gevormd door het speeksel van de drie grote, gekoppeld speekselklieren: de oorspeekselklier (Glandula parotis klier), de huid onder de tong speekselklier (Glandula sublingualis) en de mandibulaire speekselklier (Glandula submandibularis), en de drie weinig speeksel van de mond slijm klieren. De aard van het speeksel verschilt afhankelijk van welke klier was gevormd. Terwijl de parotis klier produceert een waterig dun vloeibaar speeksel, het speeksel van de andere twee grote speekselklieren is een mengsel van dunne en slijmerige speeksel. Het speeksel dat wordt gevormd door de kleine speekselklieren, slijmerig en stroperig.

Smaak en geur sensaties stimuleren van de productie van speeksel

Speeksel wordt voortdurend gevormd, zonder Stimulatie. Deze zogenaamde rust-secretie wordt aangeduid als de unstimulierter speeksel of rusten speeksel. Per Minuut een gezond persoon is ongeveer 0,3 tot 0,4 Ml speeksel. Het bedrag van rust speeksel varieert, maar in de loop van de dag. Tijdens de middag wordt de grootste hoeveelheid wordt geproduceerd, wordt in de slaap, maar ongeveer half zo hoog als in de wakende toestand. Kortom, een debiet van 0,2 ml per Minuut tot een zo laag Tarief van 0,1 milliliter speeksel per Minuut als zeer laag.

Karies durch Mundtrockenheit

Een droge mond is vaak geassocieerd met een verminderde productie van speeksel. Het speeksel kan zich de ziekteverwekkers vrij in de mondholte, die verhoogt bijvoorbeeld het risico van cariës sterk

Bepaalde prikkels stimuleren de productie van speeksel en verhoging van het bedrag van de uitgezonden speeksel tot 7 milliliter per Minuut. Deze zijn smaak en geur sensaties, evenals mechanische stimuli aan de tong of andere delen van de mondholte, bijvoorbeeld door het Kauwen. Een zure smaak verhoogt de stroom van speeksel meest. Daarnaast is de stroom van speeksel kan worden beïnvloed door hormonen, zoals androgenen, Oestrogenen of glucocorticoïden (cortisone). De hoeveelheid speeksel die wordt geproduceerd in totaal een dag, is ongeveer 500 tot 700 milliliter.

Droogheid van de mond neemt in de leeftijd

De frequentie van een droge mond zijn er geen exacte Cijfers. Echter, uit schattingen blijkt dat ongeveer één op de vier volwassenen van de droogheid van de mond wordt beïnvloed. Met de leeftijd, de frequentie van de mond verhoogt de droogte. Ongeveer een derde van alle 65-jarige last van xerostomie. Vrouwen zijn iets meer getroffen dan mannen.

Geef een reactie