Arseen: Is mijn voedsel giftig?

Arsen in Lebensmitteln
Met name rijst-producten van de kanker bij de mens neemt het op gang brengen van arseen aufWeltweit rijst ongeveer drie miljard mensen is een belangrijk hoofdvoedsel. Ook in Europa is de consumptie van Rijst heeft in de afgelopen decennia, mede vermenigvuldigd. Het Probleem: Een recente studie toont aan dat rijst als geen ander voedsel is besmet met het zeer giftige stof arseen. De praktijk Vita legt uit waarom dit kan vooral gevaarlijk zijn voor kinderen.

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) vermeld in een uitgave op papier metalen als verontreinigingen in levensmiddelen, is dat de belangrijkste bronnen van arseen in Europa zijn voedsel. Vooral rijst is besmet met de gevaarlijke Semi-metalen een aanzienlijke mate van. Een recente studie van het Institute for Global Food Security bij Queen ‘ s University in Belfast, die werd gegeven door de engelse TV zender Channel 4 in de bevestigde orde nu.

Te veel gif in cornflakes

Voor de studie, de wetenschappers onderzochten in totaal 81 verschillende variëteiten van rijst en producten op een arseen-blootstelling.

De resultaten zijn verontrustend. Volgens berichten in de Daily Mail, met meer dan 58 procent van de geteste rijst producten zijn verontreinigd met arseen en mag niet worden verbruikt, volgens de meest recente EU-richtlijnen voor de kinderen. Een deel van de gemeten arseen concentraties overschrijding van de limiet voor kinderen tot en met 168 procent. Evenzo hoge arseen laadt het magazine Ökotest opgemerkt in een studie van rijst producten in 2012.

Wat zijn de gevaren van arseen?

Wanneer het menselijk lichaam absorbeert over een langere periode van tijd in grotere hoeveelheden arseen kan leiden tot vergiftiging. De gevolgen zijn ziekten, volgens deskundigen, in het bijzonder hart-en vaatstelsel. Daarnaast zijn de resultaten van onderzoek geven ook aan dat arseen is kanker-inducerende (vooral blaaskanker).

Arseen in het menselijk voedsel, zoals granen, algen, het drinken van water (zowel op tap en fles water), koffie, bier en vis. Veruit de grootste hoeveelheden arseen liggen in de rijst bevat gemiddeld tien keer zoveel arseen als, bijvoorbeeld, tarwe.

Het Probleem met de arseen te beperken

Nauwkeurige arseen grenzen voor voedingsmiddelen zijn tot op heden nog zeer omstreden en variëren van land tot land, soms groot. De onderzoekers aan de Queens University in Belfast, in een recente studie over een in augustus 2014, vastgesteld de grenswaarde van de Europese Unie – 200 microgram per kilogram (µg/kg) in volwassenen en 100µg/kg bij kinderen, wordt verwacht in de zomer van 2015.

Het was bepaald dat de nieuwe maximale waarde voor arseen in een studie van het panel voor contaminanten in de voedselketen (CONTAM) van de Europese Commissie uit het jaar 2009. Uiteindelijk is de Europese Unie volgt met deze grenswaarden voor besmetting van voedsel met arsenicum en andere stoffen – maar een richtlijn van de Verenigde Naties (VN), die werd uitgegeven in juli 2014.

Tot nu toe zijn er in Duitsland – zoals in de meeste Europese Landen of de verenigde staten – nog steeds geen bindende voorschriften voor hoe veel arseen is toegestaan in ons voedsel.

Het gif komt uit het water

In tegenstelling tot voedsel zoals rijst, in Duitsland is er een strikt gecontroleerde limiet voor de verontreiniging van het water met arseen. In dit land, de wereld gezondheid organisatie (WHO) voorgeschreven een maximale concentratie van tien microgram arsenicum per Liter water.

Arseen komt van nature voor als in de grond – vooral waar een grote geothermische activiteit (vulkanen), of de mijnbouw. Daarom gebruiken de meeste van de arseen komt in de grond water (irrigatie) en de grond in de open teelten (zoals rijst of graan) en van daar op ons bord.

De arseen niveaus van rijst, die wordt verkocht in Europa, is sterk afhankelijk van de lokale belasting in het water of de bodem. Studies hebben aangetoond dat, bijvoorbeeld, bruine rijst uit Italië met ongeveer 160µg/kg, rode rijst uit Frankrijk met 310µg/kg en basmati rijst uit India is besmet met 40µg/kg.

De grenzen zijn nog steeds te hoog

De onderzoekers aan de Queens University in Belfast, zijn ook kritisch over de geplande limieten voor de Europese Unie. Vooral voor kinderen, de beoogde waarde van 100µg/kg werd verminderd. In het Algemeen is berekend op een dagelijkse consumptie van 200 gram rijst per dag – een arseen beperken van 50µg/kg zin – tientallen µg/kg (ongeveer de waarde voor water), maar, wenselijk.

Kan ik nog veilig eten rijst?

De WHO beveelt rijst in een water-rijst te koken-verhouding van 10/1, wat betekent dat een Kopje rijst tot tien kopjes water koken. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat het arseen is ten minste gedeeltelijk gekookt van de rijst. Daarnaast moet je niet meer dan twee tot drie keer per week, eet rijst, niet te veel arseen worden opgenomen.

In het geval dat je wilt leren in Detail over hoe veel arseen in het voedsel is opgenomen in de sectie, klik hier.

Hamburg-harburg, 3. November 2014
 

Geef een reactie