Oedeem (Vasthouden Van Water)

Oedeem is vochtophoping in het weefsel. De ophoping van vocht kan invloed hebben op het hele lichaam of op specifieke regio ‘ s of organen. Regelmatig water komen voor retentie in de Vorm van zwelling van de armen of benen. Maar ook in organen zoals de longen, het kan leiden tot Oedeem. De oorzaken van het vasthouden van water kan zeer verschillend zijn.

Wat is Oedeem (vasthouden van water)?

Oedeem (vasthouden van water), als er meer vocht stapelt zich op in het weefsel. De term Oedeem is afgeleid uit het grieks en betekent zwelling. In de meerderheid van de gevallen, de ziekte achter de Oedeem, dus een Oedeem is meer een Symptoom dan een aparte ziekte.

Normaal is er een evenwicht tussen de circulerende vloeistof in het bloed tracks bloedvaten en lymfe en het omringende weefsel. Dit betekent dat er altijd een bepaalde hoeveelheid vocht uit het bloed gaat door de wand van het vat in het weefsel en van het weefsel terug in het vasculaire systeem. Er zijn voornamelijk twee fysieke krachten die ervoor zorgen dat deze vloeistof in evenwicht; de zogenaamde hydro-statische en oncotic druk.

Ödeme bilden sich häufig an den Knöcheln und Füßen

Oedeem vaak formulier op de enkels en de voeten

Wat is de rol van de hydrostatische en de oncotic druk in de pathogenese van Oedeem spelen?

  • Hydrostatische druk: de druk die bestaat door de kracht van de zwaartekracht in de bloedvaten. Als het bloed in de bloedvaten als een verticale kolom van de Vloeistof, de zwaartekracht oefent een neerwaartse druk. Hoe hoger de kolom van de Vloeistof in een tank, hoe groter de druk op de onderkant van de kolom. De hydrostatische druk veroorzaakt vocht uit de bloedvaten in het omliggende weefsel verplaatsen.
  • Onkotischer (colloïd osmotische druk In het bloed van vele opgeloste deeltjes en moleculen. Vooral bepaalde eiwitten, zoals Albumine, om te binden water en de oorzaak van vocht blijft in het bloedvat.

Oedeem – vasthouden van vocht in het lichaam

Normaal gesproken, zowel van de fysieke krachten zijn in evenwicht. Het gaat om een stoornis binnen dit systeem, bijvoorbeeld door een ziekte – vloeistof lekt uit de bloedvaten in het gebied, en Oedeem.

Geef een reactie